Mulan

Disneys Mulans Live Action nyinspelning och några saker du bör veta.

Publicerad Mars 1, 2020

Nyinspelningen av Disneys Mulan står för dörren, men om du förväntar dig en Live Action film i samma gulliga stil och anda som Disneys tecknade klassiker från 1998 så får du tänka om.

Istället har Disney valt att följa ett annat spår och berättelsen har definitivt tagit en mer vuxen inställning. Det kommer inte vara en film för väldigt små barn.

Mulans nyinspelning har blivit Disneys första live-action som har fått ett PG-13 betyg från Motion Picture Association of America (MPAA). Alla tidigare live-action nyinspelningar från Disney (Aladdin, Lejonkungen etc) har fått antingen ett G eller PG betyg. Disneys senaste film som fick ett PG-13 betyg var “Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales”.

Mulan berättar historien om flickan Hua Mulan som förklär sig till man och tar sin åldrande fars plats i den kinesiska armén.

Historien har sina rötter i en gammal kinesisk folkdikt, känd som “Mulans Ballad”. Den kan spåras bakåt i tiden genom ett antal olika versioner av legenden, inte alla med lyckliga slut eller ens i närheten av den historia vi alla är mest välbekanta med genom Disneys tecknade 1998 film. Det verkar som att Disney har valt element av ursprungsdikten som inspiration för nytappningen.

Disney har även valt att skippa musikal-scenerna. Den välkända musiken från den tecknade filmen kommer att finnas med, men endast instrumentellt. Det kommer inte vara några musiknummer med skådespelarna i den nya versionen.

Några kända och kära ansikten från den tecknade filmen kommer inte att vara med i den nya versionen.

Mushu, den charmiga röda draken som var Mulans trogna följeslagare är inte med i den nya versionen. Hans roll som komiskt inslag i den tecknade filmen har skippats för att ge den nya filmen en mer realistisk känsla och i respekt för den kinesiska kulturen. 
Det har dock gått rykten på nätet att Mushu kan ha ersatts av en fågel Fenix. Huruvida detta stämmer eller om Fenixfågeln endast använts som en ikon för Hua Mulans resa återstår att se.

Li Shang, som i Mulan från 1998 var Mulans romantiska motpart, är också borta. Detta till följd av Me Too rörelsen enligt filmproducent Jason T. Reed.
Istället har hans karaktär delats i två och ersatts av Chen Honghui (spelad av Yoson An) en rekryt som börjar som en rival till Mulan, och övergår sedan till kärleksintresse, och befälhavare Tung (spelad av Donnie Yen) som agerar som mentor för Mulan.

Shan Yu, ledaren för Hun-armen och Mulans största motståndare i den tecknade versionen, har också gjorts om. Ledaren för Hun-armen i den nya version är Bori Khan (spelad av Jason Scott Lee) och Mulans största fiende kommer istället vara Xian Lang (spelad av Gong Li), en häxa allierad med Khan.

Men det kommer några nya ansikten till filmen istället.

Mulan har fått en syster, Hua Xiu, spelad av Xana Tang.

Donnie Yen spelar Commander Tung, en mentor och lärare till Mulan som leder Kejsaregimentet.

Övriga skådespelare är bland andra:

Jet Li som Kinas kejsare.
Jimmy Wong som Ling.
Doua Moua som Po.
Chen Tang som Yao.

 

 

På grund av de många uppskjutningarna av filmpremiären till följd av Covid-19 så beslutade Disney att inte släppa filmen på bio. Istället kommer den släppas på Disney+ den 4 september 2020.